Clima PDF Print E-mail
Intreg teritoriul tarii, indeosebi partea de est, se afla in zona climei temperat continentale de nuanta excesiva.

Comuna Stiubieni are o clima temperat continentala, fapt datorat influentei directe a maselor de aer continental de origine estica, care, in general iarna sunt uscate si reci iar vara sunt calde, uneori foarte calde, si uscate.

Aceste conditii sunt favorabile culturii cerealelor, florii soarelui, sfeclei de zahar si a vitei de vie.
Modificarea la suprafata comunei a factorilor climatogeni in ansamblul lor si asociatia lor in timp determina modul de variatie a elementelor climei (temperatura, precipitatiile si vantul).
Temperatura medie anuala a comunei Stiubieni este de 8,9° C. Izoterma de 9° C urmareste aproximativ inaltimile de 120 m din campie, iar cea de 8,5° C trece prin vestul si nord-vestul comunei. Odata cu cresterea altitudinii temperatura scade, atingand, la peste 350 m, valori mai mici de 8°C.

Temperatura maxima absoluta a fost de +30.4°C, la 7 august 1952, iar minima absoluta in ianuarie 1954 si februarie 1929 de -29°C, ceea ce da o amplitudine termica absoluta de 68,4°C.
Numarul zilelor cu temperaturi de vara (25°C) este de aproape 60 anual, iar al zilelor cu temperaturi tropicale (30°C) este de circa 12 anual. Numarul zilelor cu inghet (sub 0° C) este de 120-130. Temperaturile coborate de iarna, primavara si toamna favorizeaza aparitia brumelor, care pot avea consecinte grave pentru agricultura, cand apar prea devreme toamna, sau prea tarziu, primavara. Primele brume la Stiubieni sunt semnalate in prima decada a lunii octombrie si apar pe sesuri, ultimele brume se produc in prima decada a lunii aprilie. Numarul mediu al zilelor cu bruma este de 20 - 30 pe an.

Precipitatiile atmosferice constituie sursa principala de apa pentru comuna Stiubieni, ca pentru intreg Podisul Moldovei, iar cunoasterea variatiilor cantitative si calitative, in timp si spatiu, prezinta o deosebita importanta practica.

Teritoriul comunei este supus unui climat temperat continental, iar vegetatia este specifica stepei.
Existenta unei dinamici atmosferice sporite, mai ales in sesul Miletinului si al afluentilor sai, pe culmile dealurilor din campie si cele care strajuiesc depresiunea de contact, esle un indiciu ca s-ar putea construi cateva centrale eoliene de folosinta locala. Folosirea energiei eoliene este avantajoasa intre orele 9 - 18 cand viteza vantului este maxima: in mai - octombrie. Vitezele medii sunt de 2 - 3 ori mai mari. Furtunile sunt rare, cele mai mari inregistrand 25 - 35 m/s.

Din cele aratate se pot distinge urmatoarele subunitati climatice:
  • climatul dealurilor inalte
  • climatul depresiunii de contact
  • climatul campiei colinare
 
< Prev   Next >