Fauna PDF Print E-mail
Pe suprafata localitatii Stiubieni se intrepatrund cele doua provincii faunistice: provincia central-europeana sau dacica in vest, nord-vest cu o fauna corespunzatoare padurilor de foioase si provincia sarmato-pontica in partea estica si sud-estica cu o fauna specitica stepei si silvostepei.
Fauna padurilor de foioase si-a restrans arealul datorita reducerii supratetelor de padure.

Dintre mamifere sunt bine reprezentate: caprioara. Mistretul, lupul, in regres numeric, vulpea, bursucul - viezurele, iepurele, veverita.

Pasarile se gasesc intr-un numar foarte mare si variat: ghionoaiele, ciocanitorile, ciocanitoarea pestrita, rapitoare de noapte ca huhurezul, cucuveaua, buha. De asemeni, se mai intalnesc presura galbena ce apare iarna pe langa grajdurile din sat, gaita, pitigoiul, cotofana sau tarca, corbul, stancuta, cioara griva, fazanul.

Dintre reptile intalnim, mai rar, vipera, iar dintre batracieni - brotacelul.
 
Daunatorii pomilor in aceasta zona sunt: omida paroasa a stelarului, omida verde si croitorul.
Rolul faunei poate fi apreciat ca direct, prin posibilitatea valorificarii cinegetice si piscicole, cat si indirect prin contributia la mentinerea echilibrului ecologic. Fauna cinegetica constituie o importanta bogatie a comunei. Ponderea cea mai mare o au animalele vandute pentru necesitati alimentare (iepuri, mistreti, caprioare, rate, porumbei, sitari, fazani), apoi pentru blana (jderi, nevastuici, pisici salbatice, vulpi, iepuri, bizami), pentru trofee.

Foarte importanta este fauna pentru mentinerea echilibrului ecologic. Diminuarea numarului sau disparitia unei specii duce la dereglarea echilibrului ecologic.

Cresterea demografica, extinderea si intensificarea agriculturii, a traficului rutier, reducerea pajistilor, mlastinilor, baltilor, vanatul si pescuitul abuziv constituie surse de presiune umana asupra faunei care au dus la restrangerea arealelor. modificarea componentei faunei, reducerea numerica, sau disparitia unora dintre specii. Au disparui in secolele trecute bourul, castorul, antilopa, tarpanul, care ocupau si arealul comunei Stiubieni. Mai recent a disparut dropia. A scazut simtitor, la limita echilibrului ecologic, numarul unor mamifere (lupi, iepuri, vulpi, jderi, vidre), pasari de interes cinegetic (spurcaciul, prepelita, potarnichea, rata, sitarul).
 
 
< Prev